Saksholmvej 36 Brugsen

Saksholmvej 36 i 2003

Saksholmvej 36 Matr. 2n Brugsen

Leestrup Brugs blev bygget i 1914 med mejeribestyrer Thomsen som første formand. Som uddeler kom fra Elmue Rasmus Andreasen og hans kone Kristine eller rettere fru Andreasen. Deres datter Asta Andreasen, blev gift med sønnen fra Nordvang, Henry Hansen. Under 1. verdenskrig blev magasinet bygget, det fungerede som statslager, hvor bønderne efter loven skulle aflevere deres brødkorn, rug og hvede.

Da Andreasen døde blev Gregers og Dagny Larsen uddelerpar. De var dygtige, afholdte og brugsen voksede og der blev ansat kommiser og lærlinge.

Gregers Larsen skriver i 1991 : Leestrup Brugs blev startet i august 1914. Da vi kom dertil som brugsfolk i 1946, så den noget anderledes ud end nu. Der var skuffer over alt. Alt var i skuffer og skabe. Store messingvægte med lodder, der alle skulle pudses jævnligt, det var noget af et arbejde. I baglokalet var der siloer som blev fyldt oppe fra loftet, så tappede man sukker, mel og gryn ud i poser nede i bagbutikken. Det eneste der var i poser dengang var vistnok havregryn. Alt andet blev vejet af med håndkraft, så når der ikke var andet at lave , kunne vi bare veje af derude.

Kunderne afleverede deres brugsbog, i den havde de skrevet, hvad de skulle have. Vi fandt så frem hvad der stod, der var ikke noget med at tage selv. Betalingen foregik for de fleste en gang om måneden. Den sidste uge i måneden samlede vi bøgerne sammen, så de kunne blive gjort op. Det kunne blive til mange penge på en måned, sådan en 20- 30.000 kr. Vi måtte have en god kassekredit for at klare det.

Til brugsens 50 års jubilæum i 1964 blev det bestemt at gå over til selvbetjening og samtidig kontant betaling. Det faldt ikke i god jord hos alle, men det gik jo som bekendt. Der var også en del mere kontrol med brugsmanden, formanden H.J. kom hver dag for at se at alt gik rigtigt til. En gang om ugen fik han så de indkomne penge og sendte dem i banken. Det var vi ikke betroet til, men det blev vi da efterhånden. Brugsen var vist også den første der anskaffede en regnemaskine og det var noget af en begivenhed. H. J. så noget skeptisk til sådan en, den kunne man vist ikke regne med.

Det var lige før en opgørelse, så nu skulle den prøves. Alle varer blev skrevet på lister, som vi så alle sad og regnede ud bagefter. Der var lukket i to dage – den første gjorde vi op, den næste regnede vi lister ud. H. J. havde regnet en liste ud, den fik jeg, så kunne jeg jo se om jeg fik det samme resultat. Det fik jeg ikke – så kunne vi så se at sådan et apparat ikke var til at regne med.

Under krigen og nogle år efter havde vi statslager. Det var et stort slæb at passe det. Begge etager på Magasinet blev fyldt med 100 kg. Sække, dengang var der ikke noget om hvor meget man måtte løfte, så der var tit 110 – 120 kg. i , så der var noget at bakse med.

Der var bestyrelsesmøde en gang om måneden, men det var mest for at spille kort til langt ud på natten. Opgørelse havde vi to gange om året, mindre kunne ikke gøre det. I 1947 begyndte vi at køre ud med varer. Det blev godt modtaget og omsætningen steg en del. Det gjorde vi i ca. 30 år, men det blev efterhånden for dyrt, så vi måtte holde op.

Åbningstiderne var jo noget længere end nu. De første dage i ugen fra 7-18, fredag fra 7-19 og lørdag 7-20, så det var mange timer. Der var en stor hæk rundt om brugsen, fra benzintanken og hele vejen om til kontorvinduet. Det var brugsmandens aftenarbejde at klippe den. Det blev jeg ked af, så jeg fik klippet den en del ned , så jeg kunne nå den fra jorden – det fik jeg dog en røffel for af H. J. , jeg havde jo ikke spurgt om jeg måtte. G. Larsen var uddeler til 1983, efter en kort periode med en ung uddeler kom Keld Pedersen til. Han var uddeler til 1. nov. 1990. Da han rejste blev Pia Pedersen på 23 år uddeler i et års tid indtil brugsen lukkede.

Da brugsen omkring 1991 blev nedlagt, blev bygningerne solgt til bylauget, og der blev hjælp af byfornyelsesloven, indrettet 4 lejligheder i butikken og uddelerboligen. Magasinet var efterhånden blevet indrettet til et velfungerende mødelokale for bylauget.

Folketælling i 1930  Lestrup, matr. nr. 2n, 2o, nr. 370, Brugsen, Sakshomvej 36

Navn:

Alder:

Civilstand:

Stilling i husstanden:

Erhverv:

Fødested:

Rasmus Anders Andreasen 6-9 1887 G Husfader Uddeler Flinterup, Sorø Amt
Marie Kristine Andreasen 14-5 1894 G Husmoder Roholte, Præstø Amt
Asta Andreasen 4-4 1919 U Barn Kongsted
Børge Andreasen 14-1 1925 U Barn Kongsted
Pouline Marie Poulsen 12-10 1898 U Husassistent Roholte, Præstø Amt
Emmy Hansine Frandsen 28-10 1916 U Barnepige Kongsted
Poul Vagner Villy Jensen 18-3 1909 U Kommis Sværdborg